Βολισσός – Παλαιά Ποταμιά – Άγιο Γάλα – Αγιάσματα

γιατι να κανετε τη διαδρομη

βολισσοσ

Η Βολισσός βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από πόλη της Χίου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει ένα βυζαντινό μεσαιωνικό κάστρο. Είχε σχήμα τραπεζίου με έξι κυκλικούς πύργους. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν αρκετά κτίρια, δεξαμενές και εκκλησίες. Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο – στη περιοχή του βουνού Αμανή.

παλαια ποταμια

Μετά την Βολισσό, στο δρόμο προς Αγ Γάλα, αξίζει να επισκεφθείτε την Παλαιά Ποταμιά ένα εγκαταλελειμμένο πριν πολλές δεκαετίες χωριό που στέκει καταμεσής μια ανήλιας χαράδρας προκειμένου να μην φαίνεται εύκολα από τους πειρατές. Είναι περιτριγυρισμένο από βελανιδιές, πηγές και ανεμόμυλους. Ανάμεσα στα ερείπια και τα χαλάσματα των πέτρινων σπιτιών, αυτό που σώζεται ακόμα είναι το σχολείο, χτισμένο το 1912 με προσωπική εργασία των κατοίκων, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Τα ερείπια της Παλιάς Ποταμιάς καθώς έχουν γίνει ένα με το γύρω περιβάλλον δημιουργούν ένα συναρπαστικό αλλά και τρομακτικό σκηνικό που σου κόβει την ανάσα.

αγιο γαλα

Στην συνέχεια και περνώντας από τα υπόλοιπα χωριά της Αμανής φθάνουμε στο Άγιο Γάλα (69 χιλιόμετρα από την πόλη). Είναι χτισμένο στη βορειοδυτική κορυφή της Χίου, στη κορυφή ενός βραχώδους βουνού. Μοναδικά σπήλαια εκτείνονται κάτω από το χωριό, ένα συγκρότημα τουλάχιστον τριών θαλάμων, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι περίπου 200 μέτρα. Οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε αυτά τα σπήλαια στη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου ( 6000-5000 π.Χ) και έζησαν μέχρι το 2700 π.Χ. Κομμάτια από αντικείμενα πηλού δείχνουν ότι το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν επίσης κι ως ιερό από τους Αρχαϊκούς στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Από την Βυζαντινή περίοδο έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει ως τόπος χριστιανικής λατρείας αφιερωμένο στη Παναγία Αγιογαλούσαινα. Υπάρχει επίσης ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Άννας μέσα στο σπήλαιο.

Οι λάτρεις του κρασιού, μπορούν να επισκεφτούν το Οινοποιείο Αριούσιος στο χωριό Εγρηγόρος και το Οινοποιείο Κεφάλας στη Βολισσό.

ΑΓιασματα

Συνεχίζοντας βόρεια, θα βρεθείτε στα Αγιάσματα. Η παραλία της περιοχής, καθώς και το γύρω τοπίο, παρουσιάζουν σπάνια, άγρια ομορφιά. Οφείλουντο όνομά τους στα ιαματικά νερά που ρέουν από τη γη σε θερμοκρασία 70° C! Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, λειτουργούν εγκαταστάσεις για ιαματικά λουτρά. 

TIPS

Για μπάνιο σας προτείνουμε την παραλία Μάναγρο και Λευκάθια στη Βολισσό.

Τέλος, στη Βολισσό, ζητείστε να αγοράσετε φρέσκο ζυμωτό ψωμί από τον παλιό ξυλόφουρνο του χωριού.

Photo Gallery

αποστασεισ

απο το Emporios Bay στη βολισσο
Emporios Bay – αγιασματα
απο το Emporios Bay στο αγιο γαλα

βολισσοσ - παλαια ποταμια στο wikoloc