Μουσείο Μαστίχας

επισκεφτειτε το μουσειο μαστιχασ

Μια επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας της Χίου είναι απαραίτητη. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη μοναδική ιστορία της καλλιέργειας των μαστιχόδεντρων και της συγκομιδής της μαστίχας. Θα ανακαλύψετε τον τρόπο με τον οποίο η μαστίχα σηματοδοτεί την ιστορία του νησιού μέσα στους αιώνες. Το Μουσείο Μαστίχας απέχει μόλις 3χλμ. από το ξενοδοχείο Emporios Bay.

Το μουσείο είναι ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα. Περιβάλλεται από μαστιχόδεντρα σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Το Μουσείο Μαστίχας Χίου σκοπεύει να αναδείξει την ιστορία της καλλιέργειας των μαστιχόδεντρων και της επεξεργασίας της μαστίχας.

Η μαστίχα εκκρίνεται από τα μαστιχόδεντρα. Τα δέντρα κεντιούνται με μεγάλη προσοχή. Μετά από 15 μέρες μαζεύουν τη μαστίχα από το χωράφι. Στη συνέχεια, περνάει διάφορα στάδια καθαρισμού και διαλογής για να χωριστεί ανάλογα με το μέγεθος της. Οι δυνατότητες της χρήσης της μαστίχας είναι πολλές, κυρίως σε είδη ζαχαροπλαστικής, ποτών και καλλυντικών.

Με την επίσκεψη στο μουσείο θα γνωρίσετε την παραδοσιακή καλλιέργεια μαστίχας. Θα θαυμάσετε την ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από μια πολύπλευρη εμπειρία. Επίσης, θα δείτε, θα αγγίξετε και θα μυρίσετε τη μαστίχα. Θα καταλάβετε την αρχιτεκτονική, την ιστορία και την κοινωνική οργάνωση των Μαστιχοχωρίων. Τέλος, θα καταλάβετε τη σημασία της μαστίχας και τους τρόπους με τους οποίους ταξιδεύει σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Θα το βιώσετε μέσα από πολυμεσικές εφαρμογές, ντοκιμαντέρ, αλλά και πρωτότυπες μηχανές σε λειτουργία. Επίσης, μέσα από την υπαίθρια έκθεση, όπου θα δείτε τα μαστιχόδεντρα.

ωραριο λειτουργιασ

1 Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου: 10:00 to 18:00
16 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου: 10:00 to 17:00
Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου.

εισιτηρια

Γενική είσοδος: 3 ευρώ 

Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ.

απο το Emporios Bay στο μουσειο μαστιχασ
το μουσειο μαστιχασ σε μια φωτογραφια

Photo Gallery