Χίος

γιατι να επισκεφτειτε τη χιο

Καλωςορισατε στο νησι μασ!

Η Χίος είναι ιδανική τόσο για οικογενειακές διακοπές όσο για μεμονωμένους ταξιδιώτες. Την επιλέγουν και αυτοί που έλκονται από την ιστορία και τον πολιτισμό της, αλλά και αυτοί που απλά θέλουν να ανακαλύψουν την ομορφιά της, που μυρίζει έντονα Ελλάδα. Είναι το νησί του Όμηρου, της πλούσιας βλάστησης και της μαστίχας. Η πρωτεύσουσα της Χίου, η Χώρα, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, αντικρύζοντας τα παράλια της Τουρκίας.

τι αξιζει να δειτε στην πολη:

  • Η Βιβλιοθήκη Κοραή είναι η κεντρική δημόσια βιβλιοθήκη της Χίου. Είναι ένα ιστορικό ίδρυμα, καθώς η ιστορία του ξεκινά το 1792.  Αποτελεί μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο και η Συλλογή Έργων Τέχνης, αποτελούν μέρος της Βιβλιοθήκης Κοραή. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που θα βρείτε εδώ ανήκαν στην προσωπική συλλογή του Φίλιππου Αργέντη.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου.
  • Το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου.
  • Περιηγηθείτε στο Βυζαντινό Κάστρο, μέσα στα στενά του. Επισκεφτείτε το Παλάτι Ιουστινιάνι, τα Οθωμανικό Νεκροταφείο στην κεντρική πλατεία, το Bairakli Camiin,  τα προσφάτως ανακαινισμένα Οθωμανικά Λουτρά που πραγματικά γοητεύουν τους επισκέπτες. Περπατήστε έως το ανατολικό άκρο του Κάστρου και απολαύστε την θέα του Αιγαίου.
  • Η Απλωταριά, ο κύριος εμπορικός δρόμος της Χίου, περιέχει πολλά εμπορικά καταστήματα και καφετέριες.
  • Οι Ανεμόμυλοι στην βόρεια άκρη της πόλης της Χίου, στο δρόμο για τον Βροντάδο. Αξίζει να έχετε μια φωτογραφία του μνημείου καθώς είναι σήμα κατατεθέν της Χίου.
  • Ο Κάμπος.  Μια από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού, στα νότια της πόλης, γνωστή για τα επιβλητικά αρχοντικά και τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή. Η περιοχή προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως ένα ιστορικό αξιοθέατο.
  • Το λεπροκομείο της Χίου, για την ύπαρξη του οποίου έχουμε μαρτυρίες από τον 14ο αιώνα. Λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης σε μια πανέμορφη περιοχή βρίσκεται μια σειρά εγκαταλειμμένων κτιρίων, που χρησιμοποιούνταν ως τόπος φιλοξενίας λεπρών. Το πρώτο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι στέκει εγκαταλειμμένο, μέσα στην υπέροχη φύση, αξίζει την επίσκεψη σας καθώς είναι ένα ξεχωριστό ιστορικό μνημείο!
Χίος – Το Νησί του Ομήρου, της Πλούσιας Βλάστησης και της Μαστίχας!
απο τον εμπορειο στο λιμανι τησ χιου
απο τον εμπορειο στο αεροδρομιο

Photo Gallery

ειπαν για τη χιο

Η Χίος είναι η καλύτερη, η Χίος είναι κορυφαία.

Αν δεν ξέρετε πού θα περάσετε τις επόμενες διακοπές σας, επιλέξτε τη Χίο.

Επισκέφτηκα τουλάχιστον 25 ελληνικά νησιά. Ξέρω ότι αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της Ελλάδας και ότι υπάρχουν πολλά άλλα ελληνικά νησιά.

Από όλα τα νησιά που επισκέφτηκα αγαπάω τη Χίο περισσότερο. Δεν έχω δει ποτέ και δεν βρήκα πουθενά μια τέτοια ποικιλία φύσης, ομορφότερα και μοναδικά χωριά και ομορφότερες παραλίες απ’ ότι στη Χίο.

Όλη αυτή η ομορφιά σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την ιστορία κάνουν τη Χίο εξαιρετική επιλογή. Για να μην αναφέρουμε τους φιλικούς και πάντα εξυπηρετικούς κατοίκους.

Το νόστιμο ελληνικό φαγητό αξίζει επίσης να αναφερθεί.

Η Χίος είναι ιδιαίτερα γνωστή παγκοσμίως για τη μαστίχα της.

Επίσης πολλά άλλα προϊόντα είναι σημαντικά, όπως τα μανταρίνια, τα σύκα, τα κεράσια, τα αμύγδαλα, το τυρί Mastello, οι τουλίπες, τα 100 είδη ορχιδέων που αναπτύσσονται φυσικά, η σούμα (ένα ποτό), πολλά είδη ούζου, λικέρ και νόστιμο κρασί που παράγεται σύμφωνα με την παλιά παράδοση.

Και υπάρχουν πολλά άλλα.

Μονοπάτια πεζοπορίας, μονοπάτια για βουνά, μονοπάτια ποδηλασίας, μοναστήρια, εκκλησίες και μπορώ να αναφέρω πολλά περισσότερα.

Αν ψάχνετε για ένα ιδιαίτερο ελληνικό νησί, επιλέξτε τη Χίο.

Doortje van Lieshout

ενα βιντεο για τη χιο