Μαστιχοχώρια – Μεσαιωνικά Χωριά

γιατι να κανετε τη διαδρομη

Υπάρχουν 9 χωριά στη Νότια Χίο, χτισμένα ως κάστρα, τα περίφημα Μαστιχοχώρια ή Μεσαιωνικά Χωριά. Ο κύριος σκοπός τους ήταν να στεγάσουν τις οικογένειες των μαστιχο-καλλιεργητών και της παραγωγή τους από πειρατές. Το κεφαλοχώρι της περιοχής αυτής είναι το Πυργί. Η περιοχή περιλαμβάνει τα εξής 9 καλά διατηρημένα χωριά: Πυργί, Μεστά, Ολύμποι, Ελάτα, Λιθί, Βέσσα, Αρμόλια, Καλαμωτή και Πατρικά. Όποιο και να επισκεφθείτε θα σας συναρπάσει και θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο με τρόπο μαγικό και ανεπανάληπτο.

αρμολια

Προτού φτάσετε στο Πυργί κάντε μία στάση στα Αρμόλια. Τα Αρμόλια είναι γνωστά στο νησί για τα πήλινα αγγεία του: γλάστρες, κούπες, «μπουρμπούλια», πιθάρια κλπ. Πάνω  πάνω στον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε πολλά εργαστήρια και μαγαζιά με πήλινα διακοσμητικά. Στο τελευταίο, στη σειρά, εργαστήριο, θα βρείτε έναν πρόθυμο αγγειοπλάστη να σας δείξει την τέχνη του και να μιλήσει για την ιστορία της.

πυργι

Το Πυργί είναι το περίφημο «ζωγραφιστό χωριό», λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των σπιτιών. Το Πυργί, με τα ως «ξυστά» του σπίτια απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Αξίζει να επισκεφτείτε την βυζαντινή εκκλησία των Αγ. Αποστόλων, που αποτελεί αντίγραφο της Νέας Μονής.

ολυμποι

Οι Ολύμποι βρίσκονται μετά το Πυργί σε απόσταση 30 χμ από την πόλη της Χίου. Αξίζει να δείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πλατεία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και το Τραπεζικό Κατάστημα των Ολύμπων. Είναι ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από τον Μεσαίωνα σε καλή κατάσταση.

Από τους Ολύμπους μπορείτε να επισκεφθείτε το ομώνυμο Σπήλαιο, που διαθέτει εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο με τη συνοδεία ξεναγού, από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Λειτουργεί καθημερινά 11 π.μ – 6 μ.μ, εκτός Δευτέρας.

μεστα

Τα Μεστά βρίσκονται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Είναι το πιο απομακρυσμένο από τα μεσαιωνικά χωριά, αλλά ταυτόχρονα και το πιο καλοδιατηρημένο. Είναι χτισμένο σαν λαβύρινθος και η βόλτα στα σοκάκια του, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια, μοιάζει με ταξίδι στον 14ο αιώνα. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που θεωρείται περίτεχνο δείγμα της Χιώτικης ξυλογλυπτικής.

TIPS

Στα Μεστά θα βρείτε μερικές ταβέρνες για φαγητό αλλά αν θέλετε να γευματίσετε με θέα τη θάλασσα μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το Λιμένα Μεστών. Εκεί θα βρείτε 2 ταβερνούλες με θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι.

Μη φύγετε από τα Μεστά χωρίς να δοκιμάσετε το παραδοσιακό Μεστούσικο κρασί και τη Σούμα. Η Σούμα, ένα ποτό που μοιάζει με το ούζο,  φτιάχνεται στην περιοχή από την απόσταξη σύκων και σταφυλιών.

Αν θέλετε κάτι γλυκό ψάξτε για τους Λουκουμάδες Κανέλλος.

Photo Gallery

αποστασεισ

απο το Emporios Bay στο πυργι
Emporios Bay – ολυμποι
απο το Emporios Bay στα μεστα