Μουσείο Μαστίχας – Εμπορειός – Κώμη

γιατι να κανετε τη διαδρομη

Η μοναδική ιστορία της μαστίχας και ο τρόπος που σημάδεψε την ιστορία της Χίου ανά τους αιώνες, αποτυπώνονται στο Μουσείο Μαστίχας. Απέχει 25 χλμ περίπου από την πόλη της Χίου, λίγο πριν το Πυργί.

Το Μουσείο Μαστίχας σκοπεύει να αναδείξει την ιστορία της καλλιέργειας και επεξεργασίας της μαστίχας. Το Μουσείο είναι περιτριγυρισμένο από μαστιχόδεντρα και είναι ένα πραγματικό κόσμημα αρχιτεκτονικής, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. 

Η μαστίχα εκκρίνεται από μαστιχοφόρους σκίνους, οι οποίοι χαράσσονται με ιδιαίτερη προσοχή («κέντημα»). Μετά από 15 μέρες συλλέγεται, περνάει διάφορα στάδια καθαρισμού και διαχωρίζεται ανάλογα με το μέγεθός της. Οι δυνατότητες χρήσης της είναι πολλές, κυρίως στη ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και στην παραγωγή καλλυντικών.

Με την επίσκεψή σας στο μουσείο θα γνωρίσετε την παραδοσιακή καλλιέργεια της μαστίχας, την ιστορία και τον πολιτισμό της μέσα από μία πολυμεσική βιωματική εμπειρία. Θα δείτε, θα αγγίξετε και θα μυρίσετε τη μαστίχα. θα κατανοήσετε την αρχιτεκτονική, την ιστορία και την κοινωνική οργάνωση των Μαστιχοχωρίων. Επίσης, θα διαπιστώσετε τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας και τους τρόπους με τους οποίους σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από πολυμεσικές εφαρμογές, ταινίες τεκμηρίωσης, μακέτες και πρωτότυπα μηχανήματα σε λειτουργία. Επίσης, μέσω της υπαίθριας έκθεσης, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.

 

ωραριο λειτουργιασ

1 Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου: 10:00 έως 18:00
16 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου: 10:00 to 17:00
Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου

εισιτηρια

Γενική είσοδος: 3 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ

Από το Μουσείο Μαστίχα συνεχίζετε μέχρι τον Εμπορειό όπου θα βρείτε και το ξενοδοχείο μας, το Emporios Bay.

Το μέρος είναι πασίγνωστο για την περίφημη παραλία Μαύρα Βόλια με ηφαιστιογενή μαύρα βότσαλα και βαθιά καθαρά νερά. Συγκεκριμένα υπάρχουν 3 παραλίες στη σειρά. Η πρώτη με το όνομα Μαύρα Βόλια ή Μαύρος Γυαλός και οι άλλες 2 με το όνομα Φώκι.

Στο τέλος της πρώτης παραλίας υπάρχει μία καντίνα που προσφέρει σάντουιτς- αναψυκτικά-παγωτά και καφέ. Στη συνέχεια θα βρείτε ένα μονοπάτι που οδηγεί στη δεύτερη και τρίτη παραλία με το όνομα Φώκι. Στο λιμανάκι του Εμποριού θα βρείτε αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες για φαγητό.

Αξίζει να επισκεφτείτε και τον Προϊστορικό οικισμό του Εμπορειού στις παρυφές του λόφου του Προφήτη Ηλία. Η θέα από το ναό της Αθηνάς στο ψηλότερο σημείο του οικισμού θα σας καταπλήξει.

Οι ώρες που είναι ανοιχτός είναι καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 8.30 πμ -15.00

Εάν δεν είσαστε φίλοι της παραλίας με βότσαλα αλλά με άμμο, η επόμενη παραλία στην περιοχή της Κώμης είναι μια καλή επιλογή. Είναι αμμώδης και ιδανική για παιχνίδια και ηλιοθεραπεία. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες ντους και μερικές παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες.

Photo Gallery

αποστασεισ

απο το Emporios Bay στο μουσειο μαστιχασ
εμπορειοσ
απο το Emporios Bay στην κωμη