Μουσείο Μαστίχας

Η μοναδική ιστορία της μαστίχας και ο τρόπος που σημάδεψε την ιστορία της Χίου ανά τους αιώνες, αποτυπώνονται σε ένα σύγχρονο μουσείο το Μουσείο Μαστίχας που βρίσκεται στα 3 χμ απόσταση από το ξενοδοχείο μας Emporios Bay

Περιτριγυρισμένο από μαστιχόδεντρα ένα πραγματικό κόσμημα αρχιτεκτονικής και σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, το Μουσείο Μαστίχας Χίου σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της μαστίχας, 

Η μαστίχα εκκρίνεται από μαστιχοφόρους σκίνους, οι οποίοι χαράσσονται με ιδιαίτερη προσοχή («κέντημα»). Μετά από 15 μέρες μαζεύεται, περνάει διάφορα στάδια καθαρισμού και κοσκινίσματος και διαχωρίζεται ανάλογα με το μέγεθός της. Οι δυνατότητες χρήσης της είναι πολλές κυρίως στη ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και στην παραγωγή καλλυντικών.

Με την επίσκεψή σας στο μουσείο θα γνωρίσετε την παραδοσιακή καλλιέργεια της μαστίχας, την ιστορία και τον πολιτισμό της μέσα από μία πολύπλευρη βιωματική εμπειρία.

Θα δείτε θα αγγίξετε και θα μυρίσετε τη μαστίχα, θα κατανοήσετε την αρχιτεκτονική, την ιστορία και την κοινωνική οργάνωση των Μαστιχοχωρίων, καθώς και τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας και τους τρόπους με τους οποίους σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από πολυμεσικές εφαρμογές, ταινίες τεκμηρίωσης, μακέτες και πρωτότυπα μηχανήματα σε λειτουργία, αλλά και μέσω της υπαίθριας έκθεσης, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.

Ώρες λειτουργίας

1η Μαρτίου - 15 Οκτωβρίου: 10:00 - 18:00

16 Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου: 10:00 - 17:00

Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα,

1η Μαΐου, 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου

Εισιτήριο

Γενική είσοδος: 3 ευρώ 

Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ.

Φωτογραφίες

Βίγλες Εμπορειού

Ομορφη πεζοπορία που ξεκινάει απο τον Εμπορειό και κατευθύνεται προς την Κώμη, με σημεία αναφοράς τις 2 Βίγλες του Εμπορειού , την καταπληκτική θέα του Εμπορειού και της Κώμης απο ψηλά και το κλεφτολίμανο

Οι Βίγλες της Χίου είναι μεσαιωνικοί, κυλινδρικοί πυργίσκοι, κτισμένοι σε υψώματα κοντά στη θάλασσα και ακρωτήρια του νησιού με σκοπό την παρατήρηση του πελάγους και την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής.

Η διάδοση της είδησης από τη μια Βίγλα στην άλλη και μέχρι το εκάστοτε χωριό γινόταν, με άναμμα φωτιάς και με σήματα καπνού ένα είδος οπτικού τηλέγραφου.

Φωτογραφίες

 


 

Ανάβαση στον Προφήτη Ηλία

Aπό τους Πρόποδες του Προφήτη Ηλία προς τη μεριά της Κώμης, ξεκινάει λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται και το ομώνυμο ξωκλήσι. Η πανοραμική θέα από την κορυφή ανταμείβει τον κόπο της ανάβασης. Προτείνουμε να κάνετε αυτή την πεζοπορία νωρίς το πρωί ώστε να έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε εκτός από την εντυπωσιακή θέα και τον ήλιο να ανατέλλει και να βάφει με χρώματα τα νερά του Αιγαίου.

Εύκολη διαδρομή συνολικού μήκους 1,8 χμ και υψομετρική διαφορά 211 μ.

Απόσταση από το ξενοδοχείο μας ως την αρχή του μονοπατιού 2,8 χμ

Φωτογραφίες

 


 

Μπάνιο στην Αυλωνιά

Η Aυλωνιά είναι μια υπέροχη απομονωμένη παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο της Αυλωνιάς σε απόσταση 3 χμ από το Εμποριό.

Η πρόσβαση γίνεται είτε με σκάφος ή από μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από μία παράκαμψη του δρόμου που οδηγεί προς Βρουλίδια. Η απόσταση με τα πόδια από το σημείο που μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο και μέχρι την παραλία, είναι περίπου 15 λεπτά .

Photos

 


 

Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού

Mην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Εμποριού στις πλαγιές του λόφου του Προφήτη Ηλία.

Μια υπέροχη διαδρομή που καταλήγει μέσα από τα ερείπια του αρχαϊκού οικισμού, στο ναό της Αθηνάς.

Λίγο ανηφορικό το μονοπάτι αλλά η θέα καθ όλη τη διάρκεια και ειδικά από την κορυφή, η αύρα και η θετική ενέργεια του χώρου, θα σας αποζημιώσουν. Μπορείτε να φτάσετε ως την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, από το ξενοδοχείο μας είτε με το αυτοκίνητο σε λίγα λεπτά, είτε με τα πόδια σε λιγότερο από μισή ώρα

Ώρες λειτουργίας 08.30 – 15.00

Φωτογραφίες

 


 

Αγγειοπλαστική

Το χωριό Αρμόλια της Νότιας Χίου σε κοντινή απόσταση από το Eμπορειός, είναι ένα χωριό με μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική τέχνη που ένα καιρό προμήθευε με τα κεραμικά του όχι μόνο τα γύρω νησιά και τα παράλια της Μ. Ασίας αλλά σχεδόν και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μια τέχνη φαινομενικά απλή και ταπεινή, αλλά και συνάμα η πιο πλούσια γνήσια και ειλικρινής καθώς φέρει το πνεύμα της επαφής και της αγάπης προς τη φύση. Χώμα μόνο και νερό, αγάπη μεράκι και δεξιοτεχνία, αρκούν για να δημιουργήσει ο καλλιτέχνης.

Σήμερα στα εργαστήρια που έχουν απομείνει, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει επι τω έργω τους φιλόξενους τεχνίτες που αναβιώνουν ένα παρελθόν τόσο μακρινό και που πρόθυμα θα σας μιλήσουν για την τέχνη και την ιστορία της

Φωτογραφίες

 


 

Καλλιέργεια μαστίχας

Σε χωράφι με μαστιχόδεντρα που βρίσκεται μέσα στο χώρο του ξενοδοχείου μας, αγρότης της περιοχής παρουσιάζει στους επισκέπτες μας τον μαγικό κόσμο της μαστίχας, εξηγώντας όλα τα στάδια της καλλιέργειας του μαστιχόδεντρου με τα παραδοσιακά εργαλεία και τεχνικές και ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να πάρουν μέρος στη διαδικασία του «κεντήματος» των δέντρων.

Φωτογραφίες

 


 

Mαθήματα γιόγκας

Ξεχάστε το άγχος της καθημερινότητας, χρησιμοποιώντας με σοφία το χρόνο των διακοπών σας εμβαθύνοντας στη φιλοσοφία της Yoga και βιώστε την απόλαυση που προσφέρει.

H Mαρία πιστοποιημένη ‘Siranada’ εκπαιδεύτρια Yoga διδάσκει ένα 60λεπτο πρόγραμμα Hatha Yoga ακολουθούμενο από ένα 15λεπτο χαλαρωτικό διαλογισμό. Αυτό το μάθημα είναι σίγουρο ότι θα σας αφήσει ένα αίσθημα ανανέωσης κ αναζωογόνησης. Τα μαθήματα γίνονται στον κήπο του ξενοδοχείου δίπλα στην πισίνα.

Ενημερωθείτε από τη ρεσεψιόν για ημερομηνίες κ ώρα διεξαγωγής των μαθημάτων.

Νamaste

Emporios Bay Hotel

Φωτογραφίες