Μουσείο Μαστίχας – Εμπορειός – Κώμη

Η μοναδική ιστορία της μαστίχας και ο τρόπος που σημάδεψε την ιστορία της Χίου ανά τους αιώνες, αποτυπώνονται σε ένα σύγχρονο μουσείο το Μουσείο Μαστίχας που βρίσκεται στα 25 χιλιόμετρα απόσταση περίπου από την πόλη της Χίου και πριν το χωριό Πυργί.
Περιτριγυρισμένο από μαστιχόδεντρα ένα πραγματικό κόσμημα αρχιτεκτονικής και σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, το Μουσείο Μαστίχας Χίου σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της μαστίχας,
Η μαστίχα εκκρίνεται από μαστιχοφόρους σκίνους, οι οποίοι χαράσσονται με ιδιαίτερη προσοχή («κέντημα»). Μετά από 15 μέρες μαζεύεται, περνάει διάφορα στάδια καθαρισμού και κοσκινίσματος και διαχωρίζεται ανάλογα με το μέγεθός της. Οι δυνατότητες χρήσης της είναι πολλές κυρίως στη ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και στην παραγωγή καλλυντικών.
Με την επίσκεψή σας στο μουσείο θα γνωρίσετε την παραδοσιακή καλλιέργεια της μαστίχας, την ιστορία και τον πολιτισμό της μέσα από μία πολύπλευρη βιωματική εμπειρία. Θα δείτε θα αγγίξετε και θα μυρίσετε τη μαστίχα, θα κατανοήσετε την αρχιτεκτονική, την ιστορία και την κοινωνική οργάνωση των Μαστιχοχωρίων, καθώς και τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας και τους τρόπους με τους οποίους σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από πολυμεσικές εφαρμογές, ταινίες τεκμηρίωσης, μακέτες και πρωτότυπα μηχανήματα σε λειτουργία, αλλά και μέσω της υπαίθριας έκθεσης, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.
Ώρες λειτουργίας
1η Μαρτίου - 15 Οκτωβρίου: 10:00 - 18:00
16 Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου: 10:00 - 17:00
Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου
Εισιτήριο
Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ.

Στην συνέχεια μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το χωριό Εμπορειός οπού εκεί βρίσκεται και το ξενοδοχείο μας Emporios Bay.
Το μέρος είναι πασίγνωστο για την περίφημη παραλία Μαύρα Βόλια με ηφαιστιογενή μαύρα βότσαλα και βαθειά καθαρά νερά. Συγκεκριμένα υπάρχουν 3 παραλίες στη σειρά.
Η πρώτη με το όνομα Μαύρα Βόλια ή Μαύρος Γυαλός και οι άλλες 2 με το όνομα Φώκι
Στο τέλος της πρώτης παραλίας υπάρχει μία καντίνα που προσφέρει σάντουιτς- αναψυκτικά-παγωτά και καφέ .
Στη συνέχεια θα βρείτε ένα μονοπάτι που οδηγεί στη δεύτερη και τρίτη παραλία με το όνομα Φώκι.
Στο λιμανάκι του Εμπορειό θα βρείτε αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες για φαγητό.
Αξίζει να επισκεφτείτε και τον Προϊστορικό οικισμό του Εμπορειού στις παρυφές του λόφου του Προφήτη Ηλία.
Η θέα από το ναό της Αθηνάς στο ψηλότερο σημείο του οικισμού θα σας καταπλήξει.
Οι ώρες που είναι ανοιχτός είναι καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 8.30 πμ -15.00
Εάν δεν είσαστε φίλοι της παραλίας με βότσαλα αλλά με άμμο, η επόμενη παραλία στην περιοχή της Κώμης είναι μια καλή επιλογή. Είναι αμμώδης και ιδανική για παιχνίδια και ηλιοθεραπεία. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες ντους και μερικές παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες

Φωτογραφίες

 


 

Μεσαιωνικά χωριά-Μαστιχοχώρια

9 χωριά κάστρα στη Νότια Χίο που χτίστηκαν για να στεγάσουν τις οικογένειες των μαστιχοκαλλιεργητών και να προστατέψουν τους κατοίκους και τη παραγωγή της μαστίχας από τις επιδρομές των πειρατών
Ο Δήμος Μαστιχοχωρίων με έδρα το Πυργί περιλαμβάνει τα εξής 9 χωριά: Πυργί, Μεστά, Ολύμποι, Ελάτα, Λιθί, Βέσσα, Αρμόλια, Καλαμωτή και Πατρικά.
Όποιο και να επισκεφθείτε θα σας συναρπάσει και θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο με τρόπο μαγικό και ανεπανάληπτο.
Τα πιο καλά διατηρημένα είναι το Πυργί, οι Ολύμποι και τα Μεστά.
Προτού να φθάσετε στο Πυργί κάντε μία στάση στα Αρμόλια ένα χωριό κυρίως γνωστό στο νησί για τα πήλινα αγγεία του — γλάστρες, κούπες, «μπουρμπούλια», πιθάρια κλπ
Εκεί πάνω στον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε πολλά εργαστήρια και μαγαζιά με πήλινα διακοσμητικά
Αναζητείστε τον τελευταίο αγγειοπλάστη που είναι πρόθυμος να σας δείξει την τέχνη του και να σας μιλήσει γι αυτήν και για την ιστορία της.

Το Πυργί λέγεται και «ζωγραφιστό χωριό», λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των σπιτιών, γνωστά ως «ξυστά» και απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου
Αξίζει να επισκεφτείτε την βυζαντινή εκκλησία των Αγ Αποστόλων αντίγραφο της Νέας Μονής
Οι Ολύμποι βρίσκονται μετά το Πυργί σε απόσταση 30 χμ από την πόλη της Χίου
Αξίζει να δείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πλατεία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και την Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από τον Μεσαίωνα σε καλή κατάσταση.
Από τους Ολύμπους μπορείτε να επισκεφθείτε Το σπηλαιοβάραθρο της Συκιάς με εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό δάκοσμο,
Το σπήλαιο των Ολύμπων είναι επισκέψιμο με τη συνοδεία ξεναγού, από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Λειτουργεί καθημερινά 11 π.μ - 6 μ.μ, εκτός Δευτέρας.
Το χωριό Μεστά βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Είναι το πιο απομακρυσμένο από τα μεσαιωνικά χωριά, αλλά ταυτόχρονα και το πιο καλοδιατηρημένο.
Είναι χτισμένο σαν λαβύρινθος και η βόλτα στα σοκάκια του κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια μοιάζει με ταξίδι στον 14ο αιώνα
Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που θεωρείται περίτεχνο δείγμα της Χιώτικης ξυλογλυπτικής.

TIPS
Στα Μεστά θα βρείτε μερικές ταβέρνες για φαγητό αλλά αν θέλετε να γευματίσετε με θέα τη θάλασσα μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το Λιμένα των Μεστών. Εκεί θα βρείτε 2 ταβερνούλες με ψαρομεζέδες και φρέσκο ψάρι.
Μη φύγετε από τα Μεστά χωρίς να δοκιμάσετε Το παραδοσιακό Μεστούσικο κρασί και τη Σούμα, ποτό που μοιάζει με το ούζο και φτιάχνεται στην περιοχή από την απόσταξη σύκων και σταφυλιών.
Αν θέλετε κάτι γλυκό ρωτείστε για τους Λουκουμάδες Κανέλλος

Φωτογραφίες

 


 

Νέα Μονή – Αυγώνυμα – Ανάβατος – Λιθί

Στο κέντρο του νησιού, 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, βρίσκεται η Νέα Μονή, παγκοσμίου φήμης μεσαιωνικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO (από το 1990), που θεωρείται το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού.
Η Νέα Μονή ξεχωρίζει για τα θαυμάσιας τέχνης ψηφιδωτά του, φτιαγμένα από καλλιτέχνες της Κωνσταντινούπολης.
Μαζί με τη Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία και τη Μονή Δαφνιού τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής θεωρούνται τα κορυφαία μεσαιωνικά δείγματα αυτής της τέχνης στον ελλαδικό χώρο
Μετά τη Νέα Μονή και σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, σε ένα βραχώδη λόφο υπάρχει το γραφικό χωριό των Αυγωνύμων.
Τα Αυγώνυμα είναι ένα μεσαιωνικό γραφικό χωριό με τα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και με υπέροχη θέα στο Αιγαίο
Στα Αυγώνυμα θα βρείτε μερικές ταβέρνες με νόστιμους μεζέδες.
Σε απόσταση 5χλμ. από τα Αυγώνυμα και σε υπέροχη διαδρομή ανάμεσα από ελαιόδεντρα και πεύκα, σκαρφαλωμένο πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, στην άκρη του γκρεμού θα συναντήσετε το καστροχώρι του Ανάβατου, 21 χλμ. από την πόλη.
Τόπος μοναδικής ομορφιάς, γεμάτος ιστορία, τέχνη και θρύλους, ο Ανάβατος, ο«Μυστράς» της Χίου, στέκει περήφανος, στην καρδιά του νησιού θυμίζοντας μία νεκροζώντανη πολιτεία.
Η διαδρομή ως τον ξακουστό Ανάβατο μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στον μαγευτικό κόλπο της Ελίντας με τα γαλαζοπράσινα νερά. Η Ελίντα είναι από τις ωραιότερες και καθαρότερες παραλίες της Χίου
Στην συνέχεια μπορείτε να κατευθυνθείτε προς Λιθί που βρίσκεται σε μια απόσταση 23,5 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.
Το Λιθί είναι γνωστό για την αμμώδη παραλία του με ρηχά νερά , καθώς και για τα φρέσκα ψάρια που μπορείτε να βρείτε στις ψαροταβέρνες που υπάρχουν κατά μήκος της παραλίας
Τips
Αξίζει να μείνετε στα Αυγώνυμα ως αργά το απόγευμα και να απολαύσετε το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στη Χίο

Φωτογραφίες

 


 

Βολισσός – Παλιά Ποταμιά – Άγιο Γάλα

Η Βολισσός βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από πόλη της Χίου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Στην κορυφή του λόφου κατασκευάστηκε ένα βυζαντινό κάστρο τα μεσαιωνικά χρόνια. Είχε σχήμα τραπεζίου με έξι κυκλικούς πύργους. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν αρκετά κτίρια, δεξαμενές και εκκλησίες. Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο - στη περιοχή του βουνού Αμανή - και είναι επίσης η πρωτεύουσα του Δήμου Αμανής.
Μετά την Βολισσό στο δρόμο προς Αγ Γάλα αξίζει να επισκεφθείτε την παλαιά Ποταμιά ένα εγκαταλελειμμένο πριν πολλές δεκαετίες χωριό που στέκει καταμεσής μια ανήλιας χαράδρας προκειμένου να μην φαίνεται εύκολα από τους πειρατές. Είναι περιτριγυρισμένο από βελανιδιές, πηγές και ανεμόμυλους. Ανάμεσα στα ερείπια και τα χαλάσματα των πέτρινων σπιτιών, αυτό που σώζεται ακόμα είναι το σχολείο, χτισμένο το 1912 με προσωπική εργασία των κατοίκων, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Τα ερείπια της Παλιάς Ποταμιάς καθώς εχουν γίνει ένα με το γυρω περιβάλλον δημιουργούν ένα συναρπαστικό αλλά και τρομακτικό σκηνικό που σου κόβει την ανάσα.
Στην συνέχεια και περνώντας από τα υπόλοιπα χωριά της Αμανής φθάνουμε στο Άγιο Γάλας (69 χιλιόμετρα από την πόλη). Είναι χτισμένο στη βορειοδυτική κορυφή της Χίου, στη κορυφή ενός βραχώδους βουνού. Μοναδικές σπηλιές εκτείνονται κάτω από το χωριό, ένα συγκρότημα τουλάχιστον τριών θαλάμων, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι περίπου 200 μέτρα. Οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε αυτή τη σπηλιά στη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου ( 6000-5000 π.Χ) και έζησαν μέχρι το 2700 π.Χ. Κομμάτια από αντικείμενα πηλού δείχνουν ότι η σπηλιά χρησιμοποιούνταν επίσης κι ως ιερό από τους Αρχαϊκούς στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Από την Βυζαντινή περίοδο έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει ως τόπος χριστιανικής λατρείας αφιερωμένο στη Παναγία Αγιογαλούσαινα. Υπάρχει επίσης ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Άννας μέσα στη σπηλιά.
Οι Λάτρεις του κρασιού μπορείτε να επισκεφτείτε τα Οινοποιεία Αριούσιος στο χωριό Εγρηγόρος και το Οινοποιείο του Κεφάλα στη Βολισσό
TIPS
Για μπάνιο σας προτείνουμε την παραλία Μάναγρο και Λευκάθια στη Βολισσό
Στη Βολισσό, Ζητείστε να αγοράσετε φρέσκο ζυμωτό ψωμί από τον παλιό ξυλόφουρνο του χωριού.

Φωτογραφίες